5 Temmuz 2015 Pazar

Yerli Heysel faciası ‘Kayserispor Sivasspor’
                                                                                                                         OLAYLAR ÖNCESİ DURUM
     17 Eylül 1967 tarihinde, belki de birçoğumuzun bilmediği, 40 kişinin ölümüne 300’den fazla kişinin yaralanmasına sebep olan, ülkemizde futbol terörünün ulaştığı en uç nokta, yerli Heysel faciası Kayserispor Sivasspor maçı.
     1963 yılında dönemin hükümeti tarafından Türkiye Futbol İkinci Ligi kuruldu ve şehir şehir dolaşılarak il takımlarının kurulması teşvik edildi. Ülkenin dört bir tarafında başlayan takım kurma akımının İç Anadolu’nun iki büyük kenti Kayseri’yi ve Sivas’ı etkilememesi beklenemezdi. 1966’da Kayserispor hemen akabinde 1967’de de Sivasspor kuruldu ve yıllardır yarış içerisinde olan iki şehir bu kez ikinci lig kırmızı grup futbol müsabakasında karşı karşıya gelecekti.
     Bu maça gelene kadar iki şehrin arasını açan ve arayı geren birkaç olay olmuştu. Bunlardan ilki; son yıllarda Kayserili yatırımcılar Sivas ekonomisini neredeyse ele geçirmişti ve Sivas halkı bundan hoşnut değildi. Diğer sebep ise yine futbol maçlarında şehirlerin diğer takımlarının müsabakalarında meydana gelen olaylardı.
     Bu gergin ortamda Kayseri’de oynanacak maça Sivassporlu taraftarların bir kısmı arabalarla konvoy halinde bir kısmı trenle bir gün önceden geldi. Yollara, vagonlara küfürler tehditler yazarak geldiler ki bu durum tehlikeyi açıkça gösteriyordu. Maçtan önce polis olaylara karışan 6 Sivaslıyı da göz altına almıştı.
OLAYLAR
     Maçın 20. dakikasında Kayserispor öne geçti. Daha sonra hakem oyundan attığı bir Kayserisporluyu geri aldı ve ortam iyice gerildi. Olayların başlaması konusunda ise farklı sebepler öne sürülüyor. İlki Sivaslıların Kayserin’in golüne sevinen simitçi çocuğu dövmesine Kayserililerin karşılık vermesi. İkincisi ise Sivaslıların Kayserililere taş atması üzerine galyana gelen Kayserililerin Sivaslılara saldırması. Sebebi her ne olursa olsun o andan itibaren facia başladı. İki Kayserisporlu çocuk kargaşada ezildi ve hayatını kaybetti. Kayserililerden kaçan Sivaslılar içeriye doğru açılan demir kapıdan çıkamayınca havasızlıktan ve ezilerek acı bir şekilde vefat etti.
     Olaylar ne yazıkki tribünlerle de sınırlı kalmadı. Stattan çıkan Sivaslılar önüne gelen herşeye zarar verdiler. Kayseri plakalı arabaları yaktılar. Kötü haber tez duyulur hesabı Sivasta olay hemen duyuldu ve Sivaslılar Kayserililerin Sivas’taki dükkanlarını yaktı yıktı. Kayserili birinin otelinin ranzaları sokak ortasında yakıldı. Tablo o kadar vahimdi ki Sivaslılar zarar verilmesin diye dükkanlarının camına kimliklerini astılar.
SONUÇ
     İki takıma da 17 maç saha kapatma ve 5 yıl aynı ligde oynamama cezası verildi.
     İki takım bir daha ilk kez  38 yıl sonra yine 2. lig maçında Kayseri’de karşı karşıya geldiler. Bu sefer dostluk mesajları vardı ama bu, ölen 40 kişinin hiç yerine canlarını verdikleri gerçeğini hiçbir zaman değiştirmeyecek.
     Bu olayı Kayseri ve Sivas şehirlerine yıkamayız elbette. Bu durum bizim genel tablomuzun sonucu. Peki  şimdi hangi noktadayız? Neler değişti bu olaydan sonra? Daha bir sürü futbol terörü yaşadıysak da bu çapta büyük bi olay yaşamadık ama tablomuz pek iç açıcı da değil. Hala derbilere rakip takım taraftarı gidemiyor. Hala Beşiktaş Bursaspor maçlarını tek takım taraftarı izliyor. Hala maç çıkışı oyuncumuza saldırıyoruz. Hala maçtan sonra rakip takım otobüsünü kurşunluyoruz. Tamam kabul bir daha o kadar büyük bir olay yaşamadık ama hala ve hala futbol terörü devam ediyor ve o ölen  40 kişinin kemikleri sızlamaya devam ediyor.

Daha fazlası için: https://tr.wikipedia.org/wiki/1967_Kayseri_stadyum_facias%C4%B1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder