3 Temmuz 2015 Cuma

FENERBAHÇE SEZON ÖNCESİ

     Bu yazımda Fenerbahçe’nin sezon öncesi durumu hakkında naçizane değerlendirmelerimi aktarmaya çalışacağım.

GULİANO TERRANEO VE VİTOR PEREİRA
     Öncelikle Fenerbahçe’de geçen seneye göre idari ve teknik açıdan önemli değişimler oldu. Bu değişimlerin ilki Aykut Kocaman’dan sonra rafa kaldırılan sportif direktörlük koltuğuydu. Fenerbahçe yönetimi o koltuğa hiç beklenmeyen ve ülkemizde tanınmayan bir ismi Guliano Terraneo’yu getirdi. Aktif futbolculuk döneminde kaleciliğiyle İtalya futbolunda iz bıraktıktan sonra sportif direktörlük görevine soyunan Terraneo, Lazio ve İnter gibi İtalya’nın önemli kulüplerinde çalıştı. Fenerbahçe yönetiminin günümüz futbolunda hala sınırları ve görevleri net olarak belirlenememiş  sportif direktörlük koltuğuna bu işi 17 yıldır yapan bir futbol adamını getirmesi en azından bu koltuk adına umut verici bir durum. Ateşten gömleği giyen Terreneo’nun yapacakları ve yapamayacakları merak konusu.
     İkinci önemli değişim Terraneo’nun ilk önemli sınavı ve hamlesi ismail kartalın yerine getirilen Portekizli teknik adam Vitor Pereira. Sakalı, atkıları ve en önemlisi duruşuyla karizmatik teknik adamın üst düzey kariyeri çok eskiye dayanmıyor aslında. Amatör kulüplerde 28 yaşına kadar futbol oynayan Pereira birkaç küçük hocalık denyiminin ardından önce altyapısında görev aldığı Porto’da sonra Andre Villas Boasın yardımcısı olarak çalıştı. Boasın Chelsea’yle anlaşmasının ardından 2011-2012 sezonunda Portonun başına geçti ve iki sezonda kupaları silip süpürdü. Al Ahli deneyiminden sonra, geçen sezon ortasında Olympiakos’a gelip yine ligi ve kupayı kazandı. Takımlarının diri futbol oynamasıyla dikkat çeken ve sadece 4 sezonda 6 kupa kaldıran Pereira konusunda bu başarılara rağmen temkinli yaklaşmakta fayda var çünkü kupa kaldırdığı takımlar liglerini rahatlıkla domine eden ve liglerinde neredeyse rakipsiz takımlar (Porto için Benfica hariç). Çok ilginç hadiselerin yaşandığı herkesin herkese puan kaybedebildiği ligimizde bakalım Pereira Fenerbahçe ile neler yapacak  hep beraber bekleyip göreceğiz.

TRANSFERLER

     Yıllardır rakipleri ekonomik sorunlarla uğraşırken her şeyin güllik gülistanlık olduğu düşünülen Fenerbahçe’de başkan Aziz Yıldırım geçen sezon sonunda hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını ve ciddi mali problemlerinin olduğunu söyledi. Özellikle bu açıklamdan sonra Fenerbahçe futbol takımı her ne kadar cidi değişime ihtiyaç duysa da birçok insan bu denli hareketli  ve maliyetli bir transfer dönemi beklemiyordu. Şimdi tek tek gidenleri gelenleri değerlendirelim.
Gidenler
Dirk Kuyt
Kendisi gitmek istedi ve son derece yararlı geçirdiği 3 sezonun ardından memleketine Feyenoord’a döndü. 
Emre Belözoğlu
Ayrılığı en çok konuşulan isim şüphesiz kaptan Emre. Hakemlerle, taraftarla, rakip oyuncularla hatta takım arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlarla sürekli gündemde olan Belözoğlu ile beklenmedik bir şekilde sözleşme uzatılmadı. En yetkili ağız Terreano bu konuyla alakalı Fernandao’nun imza töreninde fiziki yönden yeterli olmadığını ve doksan dakikayı çıkaramayacağı sebebini öne sürdü.
Bekir İrtegün
Dönem dönem çok faydalı işler yapan, özellikle uefa avrupa ligi yarı final yürüyüşünde büyük katkısı olan Bekir artık Başakşehir için ter dökecek.
Egemen Korkmaz
Şampiyonluk yaşamış 5 kulübün dördünde oynamış Egemen şu an boşta.
Selçuk Şahin
Fenerbahçeli taraftarlar arasında seveni ve sevmeyeni çok olan, kulübenin değişmezi, Galatasaray maçlarının golcüsü, en önemlisi görev adamı Selçuk Şahin de şu an boşta.
Pierre Webo
Fenerbahçe’nin Semih’ten sonraki nöbetçisi Webo, Sow Emenike ve Fernandao isimlerinin arkasında kaldı ve sözleşme yenilenmedi. Diğer önemli sebep yaşı.
Mert Günok
Volkan’ın olmadığı zamanlarda belki de volkandan iyi performans sergileyen Mert, bir türlü Volkan’ın gölgesinden kurtulamadı ve daha rahat forma şansı bulabileceği Bursaspor’a imza attı. Artık Harun Tekin ile forma savaşı verecek.

Mert günok hariç gidenlerde gördüğümüz ortak özellik ilerlemiş yaşları.

Gelenler

Simon Kjaer
Danimarkalı tecrübeli oyuncu Lille’den geldi. Kimsenin kalitesinden şüphesi yok ancak tek soru işareti 4 senede 70 milyon lirayı bulan maliyeti
Fernandao
Geçen sezonun kralı, Volkan Şen, Josue ve Bakambu’yla kurduğu uyumu bakalım Fenerbahçe’de bulabilecek mi ve aynı performansı gösterebilecek mi?
Şener Özbayraklı
Yıllardır yedeklenemeyen Gökhan Gönül’e alternatif olarak alındı ama Pereira'nın sürprizi olabilir.
Abdoulaye
Geçen sezon 20 maça çıkan 24 yaşındaki 1,95 lik dev stoper biraz kapalı kutu.
Fabiano
Daha tanınmış ve direkt kaleyi devralacak kaleci bekleyen Fenerbahçe taraftarını şaşırttı. Porto’da geçen sezon vatandaşı Helton’dan birinci kaleciliği almıştı. Bu sene de Volkanla zorlu bir yarışa girecek.
Nani
Kalitesi tartışmaya kapalı uçan adam. Dikiş tutturursa onu tutmak imkansız. Tek sıkıntısı gördüğü gereksiz ve fazla kartlar.
Fenerbahçe transfer sezonunu hareketli yaşasa da naçizane fikrim doğru bir politika yürütüyor. Hem kadrosunu gençleştirdi hem de kaliteyi gözle görülür biçimde arttırdı. Yabancı sınırının fazlasıyla arttırıldığı bu dönemde kadro genişliğini maliyetli Türk oyuncular yerine yabancılarla arttırdı.
DİZİLİŞ VE OYUN ANLAYIŞI
     Olympiakos’u genelde 4-2-3-1 düzeninde oynatan Pereira’yı hücumda kaliteli oyuncu fazlalığı değişikliğe zorlayabilir. Zaten bunun sinyallerini ilk hazırlık maçında çift santrafor oynatarak verdi. Patlama yapabilecek Diego, Arabistan’dan hazır dönen Stoch, kimsenin hesaba katmadığı Krasic, Nani, Fernandao, Sow, Alper, Emenike Pereira’nın hem elini fazlasıyla güçlendirecek hemde kafasını fazlasıyla karıştıracak gibi duruyor. Her şeyden önemlisi eğer Pereira kafasındaki kaliteli ve yüzdeli pas yapan, top rakipteyken ısıran takımı yaratabilirse, bu futbola Ersun Yanal döneminden alışkın olan Fenerbahçe taraftarını o dönemden daha güzel günler bekliyor olabilir.
     Özetlemek gerekirse naçizane fikrim, gençleşen ve kalitesini ciddi şekilde arttıran Fenerbahçe adına sezon öncesi her şey mükemmele yakın gidiyor. Bu arada unutmadan tüm bu güzel tabloya rağmen en büyük tehlike geçen sezon Beşiktaş’ın yaşadığı, sezonu erken açmaktan kaynaklanan sezon sonuna doğru yaşanan form düşüklüğü. Bakalım gelecek sezon Fenerbahçe taraftarlarını neler bekliyor.

İsmet Dincer
03.07.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder