4 Temmuz 2015 Cumartesi

SLAVEN BİLİC VE HATALARI

     Bu yazımda Slaven Bilic’in Beşiktaş’ta eksik veya yanlış yaptığı şeyleri değerlendirmeye çalışacağım.

1. Derbi Kazanamama Sorunu
     Elbette ilk maddemiz derbi sorunu. Geçtiğimiz birkaç yıla baktığımız zaman zaten derbileri domine eden ya da derbilerde dişini fazlasıyla geçiren bir Beşiktaş görmüyorduk öyle ki Bilic'ten bir önceki sezon Beşiktaş Samet Aybaba’yla sadece tek derbi kazanabilmişti. Bilic 2 sezonda Beşiktaş’ın başında çıktığı 8 derbide sadece 2 beraberlik elde edebildi ve bu kötü tablonun bile altında kaldı. İşin ilginç tarafı genelde bu 2 sezonda Beşiktaş derbi haftalarına en formda dönemlerinde girdi. Hatırlarsınız Olimpiyat Stadında 80 bin kişinin izlediği ve 2-1(hükmen 3-0) kaybettiği maça dörtte dört yaparak ve üst düzey futbol oynayarak gelmişti.  Aynı şekilde geçtiğimiz senonun 16. haftasındaki Galatasaray maçına 7 maçlık galibiyet serisiyle gelmişti ve yine Olimpiyatta 2-0 kaybetti. Bu durumunun sebeplerini düşündüğümde aklıma ilk gelen Bilic’in derbilerdeki korkak futbolu geliyor. Bunun en önemli örneklerinden biri yine geçtiğimiz sezon Kadıköy’deki Emenike olayıyla hatırladığımız Fenerbahçe derbisi. Fenerbahçe oyun olarak kötü bir dönemden geçiyordu ve Emenike olayı saha içini etkilemişti. Bilic organize olamayan Fenerbahçe’nin üstüne gitmek yerine kendi sahasında pas yapmayı ve oyunu yavaşlatmayı tercih etti. Son dakikada yenen golle de maçı kaybetti. Özet olarak Bilic en formda olduğu dönemlerde dahi derbilerde saldırmayı düşünmedi ve bana göre en büyük sorunu başına açtı.
2. Kaybedilen Kritik Maçlardan Sonra Takımı Toparlayamaması
     Beşiktaş iki sezondur  hayati önem taşıyan maçlarda aldığı darbelerden sonra toparlanamadığı için şampiyonluk yarışında geride kaldı. Bilic’in ilk sezonundaki ilk kritik maç 5. haftadaki Beşiktaş Galatasaray maçıydı ve o haftaya kadar tabiri caizse gümbür gümbür top oynayan Beşiktaş bir anda bu maçtan sonra tanınmaz hale geldi. Yine aynı sezon toparlanmaya çalışan Beşiktaş, Kasımpaşa maçıda ikinci darbeyi yedi ve o maç bir nevi sezonun bitişiydi.
     Geçtiğimiz sezon ise derbi maçlar hariç ligi domine eden, Uefa Avrupa Ligi’nde gruptan lider çıkan, ardından Liverpool’u eleyen Beşiktaş şok bir biçimde elendiği Club Brugge maçından sonra yine krizi yönetememesinden dolayı geriye düştü.
     Takıma genel olarak derli toplu ve iyi futbol oynatan Bilic kriz dönemlerinde takımı toparlayamayarak diğer önemli hatayı yaptı.
3. Vazgeçemediği Ezberleri
     Bilic kafasındaki ezberleri yıkmayı geçen sezon başında bozacağının sinyallerini vermişti ama sezon içinde bunları göremedik. Benim gördüğüm birkaç ezberi sıralamak istiyorum.
a. 4-2-3-1 i hemen hemen hiçbir maçta bozmaması
b. Olcay Şahan ısrarı
c. Mustafa Pektemek’i ya sol açık ya da tek santrafor oynatması
d. Kerim Frei‘ı ve Cenk Tosun’u düşünmemesi
e. Mevkinin oyuncusu mevcut olmasına rağmen devşirme oyuncu oynatması (Atınç varken Necip’in stoper oynaması gibi)
f. Tolgay Arslan’a maçı tamamlatmaması( sakatlık problemi olmamasına rağmen hiçbir maçta 90 dk oynamadı)
g. Sivok’u kafasından erken çıkarması

     2 sezonda sayısız problemle karşılaştığı Beşiktaş’ta (statsızlık, maddi problemler) birçok önemli işe imza atan ve iyi hatırlanan Bilic’in muhteşem yazdığı hikayeleri kötü bitirmesinin altındaki ana nedenler bence bunlar. Bilicsiz Beşiktaş ve Beşiktaşsız Bilic bakalım ilerleyen sezonlarda neler yapacaklar.

İsmet Dincer

04.07.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder