10 Temmuz 2015 Cuma

BEŞİKTAŞ’IN ŞAMPİYONLUK SAYISINDA SAYILAN, LİG ÖNCESİ 2 ŞAMPİYONLUĞU

BEŞİKTAŞ’IN ŞAMPİYONLUK SAYISINDA SAYILAN,  LİG ÖNCESİ 2 ŞAMPİYONLUĞU

HALUK ULUSOY

     2002 yılında Haluk Ulusoy federasyonu tarafından yürürlüğe koyulan 5 şampiyonluğa 1 yıldız uygulaması öncesi Beşiktaş’ın lig başlamadan önce kazandığı 2 şampiyonluğu yıldız sisteminde sayılmıştır. Büyük tartışmalara yol açan, Haluk Ulusoy yönetiminin Beşiktaş’a bedavadan verdiği iddia edilen şampiyonlukların ve ilgili turnuvaların gelişimini incelemeye çalışıp yorumu size bırakacağım.


    Türkiye Profesyonel Futbol Birinci Ligi 1959 yılında Milli Lig adıyla kurulmuştur. Elbette ki bu tarihten önce de ligler ve kupalar düzenleniyordu. Öyle ki ligin kurulmasından önce 3 sene boyunca ülkemizi Avrupa’da temsil edecek takım yine futbol federasyonun düzenlediği turnuvalarla belirlenmiştir.


     İlk olarak Galatasaray 1956-57 sezonunda İstanbul Profesyonel Ligi şampiyonu olarak ülkemizi Avrupa’da temsil etmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere 1952’den beri düzenlenen turnuvaya sadece İstanbul takımları katılmıştır ve zaten birkaç senedir düzenlenen ligin o sezon ki şampiyon takımı Şampiyon Kulüpler Kupası’na gitmiştir ve ülkemizi temsil etmiştir. Bir sonraki sezon(1957-58) ise federasyon Avrupa’da temsil edecek takımı belirlemek için özel olarak Federasyon Kupası’nı düzenlemiştir ve bu kez İstanbul, Ankara ve İzmir takımları katılmıştır. Her il kendi elemelerini yaptıktan sonra final grubuna 2 takım göndermiştir ve 6 takımlık grup lig usulü maçlar oynamıştır. Beşiktaş’ın şampiyonluğuyla sonuçlanan turnuva bir sezon sonra(1958-59) hemen hemen aynı sistemle ve aynı takımlarla tekrar oynanmış ve yeniden Beşiktaş kazanmıştır. Zaten, probleme yol açan şampiyonluklar da bunlar.
     

     Gelelim şu anda oynadığımız lig olan Milli Lig’e. Ligin ilk sezonu olan 1959’da yine sadece İzmir, Ankara, İstanbul takımları ve yine aynı sistemle bu sefer Milli Lig adı altında mücedele etmişlerdir ve sonunda Fenerbahçe şampiyon olmuştur.  Bir sezon daha (1959-60) sadece bu üç ilin takımları mücadele etmişlerdir ve şampiyon Beşiktaş olmuştur. Yani zaten 2 sezondur düzenlenen turnuva bu sefer Milli Lig adını almıştır.
CENK KORAY
     

     Peki 2002 yılında şampiyonluk sayısına bu şampiyonlukları ekleten Beşiktaş bu şampiyonluklarını ilk ne zaman istedi? 90’ların başında Beşiktaş’ta 2 sene basın sözcülüğü yapmış olan Cenk Koray ilk kez bu şampiyonlukları gündeme getirdi ve mahkemeye taşıdı.
     

     Şimdi Beşiktaşlıların savunduğu, 2 senedir aynı sistemle aynı takımlarla oynanan Federasyon Kupası’nın sadece ismi değiştirildiği ve ‘Milli Lig 1959’da başladı ‘ denildiği için sayılmamasının haksızlık olduğu ve o şampiyonlukların Beşiktaş’ın hakkı olduğu.


     Galatasaraylıların savunduğu, bir önceki sezon Avrupa’da İstanbul Ligi şampiyonu olarak kendilerinin temsil ettiği ve o şampiyonluğun da sayılması gerektiği.

     Diğer takımların savunduğu ise, her ne olursa olsun bu ligin 1959’da başladığı ve o sezondan sonra olan şampiyonlukların sayılması gerektiği.

     Olayın tarihsel gelişimi ve iddialar bu şekilde. Şampiyonluklar Beşiktaş’ın hakkı mı, Galatasaray’a da verilmeli mi, yoksa sayılması haksızlık mı tartışılır. Artık yorum sizin.

     Not:  Lige giren ilk başka ilin takımı Adana Demirspor’dur. (1960-61)
     Not 2: 1957-58 sezonu şampiyonu Beşiktaş Şampiyon Kulüpler Kupası’na katılma hakkı kazansa da federasyon belgeleri geç gönderdiği için bu turnuvaya katılamamıştır.

KAYNAKLAR VE DAHA FAZLASI İÇİN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder